onsdag 9 februari 2011

Prov i parti och minut

Jag har länge ansett att de nationella proven får alldeles för stor betydelse i skolan. Tanken med dem är god, att vi lärare ska bedöma lika, både inom den egna skolan, kommunen och i hela landet. Tyvärr visar flera undersökningar (och lärarnas egna röster - men dem tar man av tradition inte så stor hänsyn till i debatten) att så inte är fallet. Bedömningarna är till stor del fortfarande upp till den enskilde läraren.

I Sydsvenskan hänvisar man idag till forskning som påvisar det som lärare över hela landet i flera år har diskuterat, skrivit artiklar om, bloggat om osv: proven tar mer än vad de ger.

De tar en enorm mängd tid och energi, både från lärare (men det ska man ju tala tyst om för att inte framstå som gnällig) och från elever. Man lägger i skolan många lektioner per ämne på att förbereda eleverna inför provet för att minska stressen. Jag anser inte att det minskar stressen, snarare tvärtom - vi gör haussar upp betydelsen av de nationella proven till den grad att man t o m måste träna på hur de genomförs.

Förutom att vi stjäl elevernas energi och stressar upp dem med dessa nationella prov stjäl vi ju dessutom deras tid. I artikeln i Sydsvenskan sägs att eleverna skriver sju delprov. Det är i underkant. På många skolor genomför man dessutom de av Skolverket starkt rekommenderade nationella proven i moderna språk. Det innebär fyra delprov till. Engelskan består dessutom av fyra delprov och svenskan tre, så redan där är vi uppe i 7 (11). Sedan tillkommer matten och NO:n som är minst två delprov vardera, mig veterligt.

Att sedan lärare på vissa skolor förväntas rätta dessa enorma mängder prov inom sin ramtid och fortfarande prestera undervisning på en aceptabel nivå är ju naturligtvis en löjlig tanke, dygnet har ju fortfarande inte fler än 24 timmar. Så här försvinner ytterligare kvalitativ undervisning till förmån för de nationella proven.

Det som rätt var tänkt det blev så fel.
Men grundtanken är god - att alla elever ska bli rättvist bedömda. Så gör om proven så att de blir mindre tidskrävande och rätta dem centralt!

Inga kommentarer: